بنام خدا
از آنجایی که عدالت در فرهنگ ناب محمّدی ریشه در اساس این مکتب نهاده و جایگاهی بس عظیم در این مکتب را دارا می باشد در کلام اهل بیت نیز این امر مهمّ موردتأکید بسیار قرار گرفته است برای اینکه کمی به جایگاه و اهمِت این کلمه پی ببیرم امروز وبلاگ خودم را مزیّن کردم به کلام گهر بار اوّل مظلوم عالم وشهید در راه عدالت مولی امیر المؤمنین(ع) ،تا که ان شاء الله به مفهوم عدالت بیشتر پی ببریم
« العدل فضیله السلطان » عدالت فضیلت زمامدار است .
« العدل فوز و کرامه » عدالت پیروزی و کرامت است .
« العدل قوام الرعیه » عدالت مایه قوام جامعه است .
« العدل اقوی اساس » عدالت قویترین پایه و اساس است .
« العدل راس الایمان و جامع الاحسان و اعلی مراتب الایمان » عدالت سر ایمان و جامع احسان و نیکی و بالاترین مراتب ایمان است .
« اتامرونی ان اطلب النصر بالجور فیمن ولیت علیه ... » آیا شما من را امر می کنید که در قلمرو زمامداری خود با ستمکاری پیروز شوم . سوگند به خدا هرگز چنین کاری نمی کنم , مادامی که شب و روز پشت سر هم آیند و می روند و مادامی که ستاره ای به دنبال ستاره ای حرکت می کند. اگر مال از آن من بود همه مردم را در تقسیم آن مساوی گرفتم چه رسد به اینکه مال قطعا مال خداست . آری اعطای مال در غیر موردش و نابجا تبذیر و اسراف است و صاحبش را در دنیا بالا می برد و در آخرت زمین می زند و در نزد مردم او را عزیز می کند و در نزد خداوند پست و خوارش می سازد.
« و ایم الله لا نصفن المظلوم من ظالم و لاقودن الظالم بخزامته حتی اورده منهل الحق و ان کان کارها » سوگند به خدا , داد مظلوم را از ظالمش می ستانم و افسار ستمکارش را می گیرم و او را تا چشمه سار حق می کشانم اگر چه او نخواهد.
« و ایاک والاستئثار بما الناس فیه اسوه » وبپرهیز از آنکه چیزی را به خود مخصوص گردانی در حالی که همه مردم در آن یکسان و سهیم و شریک باشند.
« و آس بینهم فی اللحظه و النظره ... » و در میان آنان در همه حال به مساوات رفتار کن و با یک چشم بنگر تا بزرگان در تو طمع ستم بر ناتوانان نبندند و ناتوانان از عدالتت مایوس نشوند.
همان طور که اشاره شد سخن در این زمینه فراوان است و نمی توان علی (ع )را بدون عدالت و عدالت را بدون علی (ع )شناخت و یا معرفی کرد. گرچه علی (ع ) جامع همه کمالات است لیکن برجستگی عدل در مکتب آن حضرت و نیاز به عدالت در جامعه بشریت و در عصر آن بزرگوار و همه عصرها به این موضوع جلوه خاصی داده است اساس و هدف متعالی حکومت امیرالمومنین (ع ) را برقراری قسط و عدالت در جامعه تشکیل می داد. آن حضرت عدالت را به عنوان هدف بزرگ الهی , انسانی و اسلامی خود می دانست و در راه تحقق آن از هر نوع کوششی دریغ نمی داشت . تاریخ بشریت سراغ ندارد رهبری که این همه نسبت به تحقق و اجرای عدالت پافشاری و سخت گیری نموده باشد. حضرت برای برقراری آن رنجهای فراوان برد و جنگهای قدرت طلبانه و خودسرانه ای بر وی تحمیل شد و سرانجام نیز در همین مسیر به شهادت رسید. سخنان حکیمانه آن بزرگوار , در زمینه عدل و قسط , کتابی گویا و مکتبی نورانی برای همه عدالتخواهان و آزادیخواهان عالم تا قیامت است .از آن میان اینهاست که بازگو می شود :
« العدل افضل سجیه » عدالت برترین خصلت است .
« العدل حیاه الاحکام » عدالت موجب حیات احکام الهی است .
« یوم العدل علی الظالم اشد من یوم الجور علی المظلوم » روز عدالت بر ستمگر سخت تر است از روز ستم بر مظلوم .
« کونا للظالم خصما و للمظلوم عونا » دشمن ظالم باشید و یاور مظلوم .
« بئس الزاد الی المعاد العدوان علی العباد » بد زاد و توشه ای برای قیامت تجاوز و دشمنی نسبت به حقوق بندگان خداست .