بنام خدا
زندگی نامه حضرت آیت الله معرفت
تولد و دوران کودکی:
آیةالله معرفت در سال 1309 هجری شمسی در کربلا در میان خانوادهای روحانی و دوستدار قرآن و عترت به دنیا آمد. پدرش مرحوم شیخ علی معرفت از روحانیان با فضیلت بود که از پانزده سالگی ساکن کربلا شده بود. خاندان آیةالله معرفت همه اهل علم و تقوا بودند و در این راستا سابقهای 300 ساله داشتند و همگی فرزندان مرحوم شیخ عبدالعالی میسی، صاحب رسالة میسیّه بودند که از قریة میس جبل عامل به اصفهان هجرت میکند و جد بزرگ آیةالله معرفت با اهل و عیالش به کربلا میرود و در آنجا زندگی میکند.
دوران تحصیل:
آیةالله معرفت، تحصیلات خود را در مکتب خانههای آن روزگار آغاز کرد و حتی کتاب جامع المقدمات را هم در آن مکتب خانهها فرا گرفت. پس از آن وارد حوزه علمیه کربلا شد و با تلاش فراوان به فراگیری دروس دورة سطح پرداخت. بخشی از دروس سطح را نزد پدر و بخش دیگری را نزد استادان حوزه علمیه کربلا فرا گرفت. پس از آن به درس خارج فقه و اصول رفت و یک دوره خارج اصول و بخشی از خارج فقه را در همان حوزه مبارک به پایان رساند.
سپس برای بهرهمندی از محضرآیةالله العظمی خویی(ره) و دیگر استادان حوزه علمیه نجف، وارد این شهر شد. در آنجا نیز از محضر علمای فرزانه، بهرههای فراوان برد. پس از آن وارد حوزه علمیه قم شد و پس از چندی شرکت در درس مرحوم میرزاهاشمی آملی، تدریس رسمی خود را آغاز کرد.
آیةالله معرفت در طول سالهای تحصیل، همواره از تدریس کتب و دروس حوزوی بازنماند؛ حتی به تدریس دروسی که امروزه در حوزهها متداول نیست ـ مانند ریاضیات ـ میپرداخت و همراه با تحصیل و تدریس، به پژوهش در گسترههای گوناگون علمی و دینی میپرداخت. در این راه، از هیچ تلاشی دریغ نمیورزید؛ به گونهای که به گفته خود گاه تا سحر برای حل مسألهای بیدار میماند و به تأمل و کاوش در کتب مختلف میپرداخت.
استادان و دوستان:
آیةالله محمدهادی معرفت، در سالهای تحصیل خود محضر علمای بزرگ و استادان سترگی را درک کرد. جامعالمقدمات را درمکتب خانه نزد مرحوم شیخ علی اکبر نائینی فرا گرفت و بخشی از دروس مقدمات را به همراه پسر عموی خود، مرحوم شیخ محمد جواد معرفت نزد پدر آموخت. سیوطی را نزد مرحوم شیخ سعید تنکابنی و مغنی، معالم و کفایه را نزد مرحوم شیخ محمدحسین مازندرانی فرا گرفت. برای فراگیری مطول، به محضر ادیب نیشابوری مشرف شد و بخشی از قوانین را نزد سید حسن آقامیر خواند. یک دوره خارج اصول و بخشی از خارج فقه را نزد مرحوم آیةالله شیخ یوسف بیارجمندی خراسانی آموخت.
با ورود به حوزه علمیه نجف، به درس آیةاللهالعظمی خویی(ره) رفت و یک دوره کامل اصول و بخشی از فقه را از ایشان فرا گرفت. همچنین به درس استادان بزرگی چون آقامیرزا باقر زنجانی، شیخ حسین حلّی، آیةالله حکیم و مرحوم آقای فانی شرفیاب شد و تا زمانی که در نجف بود به درس امام خمینی(ره) میرفت و از آن بهره میبرد.
پس از هجرت به قم، حدود دو سال به درس مرحوم میرزاهاشم آملی رفت و پس از آن، تدریس را ادامه داد و در ضمن آن به تألیف میپرداخت.
از دوستان وی میتوان مرحوم سید عبدالرضا شهرستانی و مرحوم حاج آقا محمد شیرازی را نام برد.